Най-добрите храни за лятото

Автор: Лора Миланова
25.08.2020

Да, защото и храненето зависи от сезона

В наши дни всички плодове и зеленчуци са на разположение целогодишно. Но както е най-добре да ядем храни, които виреят на нашите географски ширини, така и е най-добре да избираме плодовете за масата ни според сезона.

Хубавото на летните плодове е че са много сочни, вкусни и пълни с полезни вещества. А точно това ни трябва лятото, когато сме се изпотили от жегата, дехидратирани сме и съвсем не ни е то тежки трапези. С включването на повече плодове през лятото си набавяме липсващите витамини и помагаме на тялото си да реагира по-приемливо на жегата.

Ето и кратък списък на летните плодове, без които не можем и не трябва да минаваме през жегата.

Диня

Само като си помислим за лято и слънце, се сещаме за динята. Това е може би най-яркия плодов символ на лятото с чийто вкус, когато е идеално узряла, никой друг плод не може да се сравни. 92% от динята е вода и точно затова е най-подходяща за горещото време. В нея има витамини А, В6, С, аминокиселини, фибри, калций, желязо и т.н.

Сливи

Тези меки и кръгли плодове са малки, но са истинска съкровищница на полезни вещества. Всеизвестни са качествата им да помагат на храносмилателната система, освен това влияят балансиращо на кръвното налягане, което при високи температури обикновено се променя често. В една малка слива има само 30 калории, което прави този плод незаменим, ако си на диета.

Пъпеш Златна роса

Има много видове пъпеши и всички са различно вкусни, но този сорт е с най-много полезни вещества. Една порция от него е достатъчна, за да ти осигури дневната доза витамини А и С. Като добавим и хидратацията, която ти осигурява, е ясно, защо трябва да ти стане любим и задължителен плод за лятото.

Кайсии, праскови и нектарини

Те са незаменима част от лятното меню, чудесен десерт, предястие или самостоятелна храна, пълни с фибри, антиоксиданти и витамин С.

Грозде

Преди да мине в течна и алкохолна форма, гроздето е най-вкусно малко преди края на лятото. Със или без сирене, това е плодът с неизброимо количество сортове, всички специфично вкусни и конкретно много полезни. Гроздето е пълно с антиоксиданти и е богат източник на магнезий. Можеш да го включиш в диетата си, ако имаш висок холестерол или захар.

Въпреки стремежа на всеки да е във форма за лятото, точно това е сезонът, когато най-лесно можем да спазваме диети, да пием вода и разбира се, да ядем много, много плодове.

  • Сподели: