Черешите

Автор: Лора Миланова
08.06.2020

Не го мислим, но всеки път, когато прекаляваме с черешите, правим нещо полезно за здравето си поне по няколко причина. За бонус от тях става страхотна черешовка, стига да имаме желание да пийнем нещо много вкусно. Рецептата е в края, но преди това прочети какво толкова има в тези череши.

Пълни са с хранителни вещества

Цветовете на черешите варират от жълто до червено-черно във всичките нюанси на тези гами. Има два основни сорта на киселите и сладките: Prunuscerasus L. и  Prunusavium L. съответно.

Но какъвто и вид да са в тях има много полезните за нас фибри, витамини и минерали.

Всички тези вещества са важни за поддържане на имунната ти система и кожа, подпомагат здравето по много начини. Те са богати на антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства 

Могат да увеличат възстановяването след тренировка

Това е доказано от множество проучвания на влиянието на антиоксидантите в черешите и противовъзпалителните им свойства, които облекчават болката в мускулите, травми и възпаления. Хубаво е да се знае, че тези качества са в по-голямо количество при киселите череши. И докато сме на спортна вълна да отбележим, че има и доказателства, че черешите влияят и подобряват спортните резултати.

Укрепват сърдечната дейност

И причината за това е високото съдържание в тях на калций и полифеноли антиоксиданти.

Подобряват качеството на съня

Да ядеш череши или да пиеш сок от тях е добре дошло за пълноценния ти сън. В черешите има мелатонин, който всички знаем, че е много важен за съня.

Лесни са за добавяне към диетата

Има много начини да ги консумираш, сурови или върху кисело млядко, дори когато са на сладко са полезни.

Помагат за регулиране на килограмите

В една купичка с череши има по-малко от 100 калории, а знаем колко сладки и засищащи могат да бъдат.

Тук е моментът да добавим, че всеки може да си направи домашен ликьор от череши. Не разчитаме учените да тръгнат да проучват какви са ползите, затова ще се доверим на интуицията си, че щом е вкусно, значи е полезно. Ето и рецептата, за да не се окаже, че само си говорим:

Черешов ликьор 

6 чаши череши, обезкостени

2 чаши алкохол

1 чаша вода

1 чаша захар

1 пръчка канела, начупена (по желание)

Изсипи обезкостените череши на дъното на стъклен буркан и ги смачкай с дървена лъжица, за да пуснат сок. Прецеди сока в отделен съд и го остави настрана. След това изсипи алкохола и канелата върху смачканите череши. Затвори буркана и го разбъркай. Остави го така за една седмица на стайна температура и далече от слънчева светлина, като го разклащай от време на време.

Смеси сока от черешите, захарта и водата, изсипи ги в малък съд и сложи на котлона да кипне цялата смес, разбърквайки, докато се разтопи захарта. Махни от котлона и остави да изстине. Когато сиропът е студен, го добави към буркана с черешите и разклати. Остави да престои от 2 до 5 дена. Прецеди получената смес и я изсипи в буркан или бутилка. Можеш да съхраняваш в хладилника до 3 месеца.

  • Сподели: