Фрешовете

Автор: Лора Миланова
29.06.2020

Фрешовете не са само от портокали, а когато стане въпрос за прясно изцеден сок, обикновено си представяме фреш от цитруси. Но има толкова други варианти и всички с различен вкус и ползи. Ето първо причините, а за десерт имаме рецепти.

Лекуват и детоксикират

Фрешовете са един от най-добрите начини да детоксикираш тялото си. А и един от най-бързите. Всичко, което взимаме като ползи от плодовете, го получаваме по-бързо и удобно с пиенето на сок.

Фрешовете са пълни с ензими, витамини и минерали, които лесно се усвояват и преработват в тялото ни. Пиенето на една чаша дневно ще те ободри, зареди с енергия и ще възстанови силите ти, ако боледуваш.

Намаляват теглото

Да пиеш прясно изцедени плодове или зеленчуци редуцира теглото, особено ако спазваш здравословен, хранителен режим. Плюс това с пиене на фрешове се укрепва имунната система, подобрява се храносмилането и се балансират хормоните.

Усвояват се по-бързо витамините

Тялото ти може да преработва фреш за 15 мунути и да усвои за това време по-голямата час от полезните вещества в него. След една чаша фреш буквално ще усетиш как тялото ти се зарежда с енергия.

Снабдяват организма с минерали и ензими

Когато изцедиш пресен плод или зеленчук, минералите и ензимите се запазват, нещо, което не може да се случи при бутилираните сокове.

Намаляват глада

Всеки има моменти, в които го залива глад за нещо вкусно или в крайни случаи каквото и да е. хубавото на фрешовете е, че можеш да ги консумираш неограничено. Ако ти трябва захар, ябълков или портокалов сок ще свършат работата. В тях захарта е полезна, за разликата от преработената, да кажем, в любимата ти вафла.
 Билките и подправките, когато са добавени към зеленчуков сок, също могат да помогнат да заситиш глада си, например, за пица…Да, пица. Изцеди или пасирай домат, добави зелена чушка, босилек, риган и сол и отпий.

Да не забравяме и основното, което ти трябва – сокоизстисквачка. Другото са плодове, зеленчуци и въображение.

Първите две по-интересни рецепти за фреш са от нас, като хубавото е, че всички съставки се смесват наведнъж.

Фреш за имунитет

2 портокала, обелени от кора и ципо

¼ лимон, обелен и без ципа

1 зелена ябълка, нарязана на осминки

1 ч.л настърган джинджифил 

Зелен фреш

2 зелени ябълки, обелени и нарязани

4 стръка целина

1 краставица, обелена

½ обелен лимон

1 ч.л настърган джинджифил

Според много специалисти по хранене, пиенето на фрешове помага на организма да абсорбира по-лесно полезните вещества, отколкото ако яде плодовете и зеленчуците. Ние казваме, че ще се почувстваш по-бързо във форма – физически и психически.

  • Сподели: