Безценни съвети за комбиниране на вино със сирене

Как да комбинираме вино и сирене

Автор: Лора Миланова
23.07.2021

….защото и за това се искат умения

Да комбинираш вино със сирене е умение, което се усвоява с практиката. Предполагаме, че всеки има с какво да се похвали в тази насока, но все пак бихме искали да допринесем с още малко информация, ако е удобно. Разбира се, съчетаването на тези две любими неща е само за тънки ценители, които не пестят време и средства и обичат да взимат най-доброто от живота.  

Защо толкова обичаме да комбинираме сирене и вино?

И двата продукта имат общи признаци. И сиренето, и виното ферментират, а и имат аромат на мястото, от което са. Затова и толкова адекватно се допълват. 

Какво е добре да направим, преди да ги сервираме

Сиренето е добре да се извади един час преди да се сервира. За да не е много студено, а и ако е от по-меките, да може малко да „улегне“.
Относно виното. 
Освен че, е добре да се декантира, червеното е хубаво да поседи в хладилника половин час преди сервиране. Според експерти, ако червеното вино е на стайна температура преди сервиране или по-топло, има по-алкохолен дъх. Бялото има нужда да „подиша“ 15-20 минути. 

Няколко съвета как да пиеш вино така, че да не напълнееш от него

Осведоми се за калориите във виното

В повечето вина калориите варират от 92-175 за чаша. Само че, това не са онези калории, които се преобразуват в енергия. Но всяко тяло ги преработва различно и е по-вероятно да напълнееш от ядене…на сладолед, а не от вино. 

Заслужи си чашата вино

Изразходвай енергия (спортувай) преди да вземеш чаша вино. Важно е да знаеш, че алкохолът забързва метаболизма и дехидратира, затова пий вода, докато пиеш вино. 

Не пий на гладно

Алкохолът предизвиква апетит, което си основателна причина да хапнеш, преди да пийнеш чаша вино. 

Пий червено вино

В него има повече антиоксиданти, отколкото в другите вина.

Купувай по-скъпо вино

Освен, че е по-хубаво, когато знаеш, че на масата си имаш нещо скъпо, със сигурност ще му искаш да му се наслаждаваш по-дълго. Разбирай, по-малко калории, повече класа и повече удоволствие от качеството. 

А ето и кое сирене с кое вино се комбинира най-добре, като се започва от сиренето и по него се търси вино, а не обратното.

Бри – Пино Блан, Мерло, Ризлинг

Моцарела – Кианти, Шардоне, Совиньон блан

Камембер – Пино Блан,Траминер, Мерло

Сини сирена – Ризлинг, Порт, Зинфандел, Каберне Совиньон, Десертни вина

Козе сирене – Пино Гри, Зинфандел, Шенин Блан

Гауда – Пино Гри, Ризлинг, Шираз, Зинфандел, Мерло

Маскарпоне и Creme Fraiche – Десертни вина

Горгонзола – Пoрт, Зинфандел, Мерло

Чедър – Риоха, Шираз, Мерло

Фета – Пино Блан, Пино Ноар

Едам – Пино Гри, Ризлинг, Шираз

Ементал – Пино гри, Пино ноар, Пино блан, Траминер

Халуми – Пино Гриджо, Шираз

И накрая, една идея за подарък. Избери кошница със сирена и вино, в която може да се добавят плодове, които също да допълнят картината. Ако имаш колебания какви да са точно – ние сме твоите хора! Ще ти направим най-хубавата кошница, с най-точните комбинации от вино и сирене. 

  • Сподели: