Ползи от студения чай и вкусни рецепти

Автор: Лора Миланова
07.06.2021

Време е за чай. За освежаващ, студен чай с лед.

Вярваш или не, студеният чай е много полезен. Стига да не е пълен със захар, да е домашно приготвен и да е направен от свежи продукти. А лятото точно това ни трябва: нещо да ни освежи и нещо да ни задържи във форма. Да, защото една от ползите да пиеш студен чай е, че пречи да качиш килограми, а за тонизирането е ясно, особено когато в него има и черен чай. Ледът е задължителен, както и хубавият, стъклен съд, в който ще го съхраняваш. Ето няколко рецепти от нас, не толкова традиционни, за вкусен и красив студен чай.

Студен чай с лимон и босилек

Звучи странно, но комбинацията на киселия лимон и сладкия босилек е много вкусна и идеална за студен чай. 

Студен чай с боровинки и мента 

Няма как да се сбърка с тази комбинация, включително на цветовете:виолетово и наситено зелено.

Студен чай с кокос и лайм

Някога хрумвало ли ти е да си направиш чай с кокосова вода? Тя е естествено подсладена и като се добави свежестта на лайма, се получава наистина перфектната лятна напитка. 

Студен чай от праскова и джинджифил

Прасковата и джинджифила безспорно си подхождат, когато се смеси пикантният и сладкият им вкус. 

Как се приготвя и съхранява студеният чай?

Много начини има, като се започне от запаряването с гореща вода на листата, до използването на френска преса. А съхраняването може да стане в кана, но е най-красиво (а това не е маловажно) в хубав буркан с капак. Важното е, ако ще слагаш торбички с чай, да не ги оставяш дълго да преседят, защото освен че засилват вкуса, чаят може да стане по-силен и съответно, не толкова лек и приятен. По същия начин се махат и билките или листата, които ползваш, защото след няколко часа във вода не изглеждат толкова свежи. Но пък винаги можеш да добавиш за листо мента, точно преди сервиране.

Студен чай без захар?

Няма значение захарта дали е кафява. Не я слагай в чая, ако искаш наистина освежаваща, здравословна напитка. Можеш да добавиш мед или в краен случай кленов сироп. Започни постепенно да намаляваш количеството подсладители и в някакъв момент ще разбереш, че ароматът на билките или плодовете се усеща по-добре без захар. 

Продукти и приготвяне

Студен чай с лимон и босилек

  • 1/2 лимон, нарязан на тънко 
  • 6 свежи листа босилек 
  • 2 торбички зелен чай 
  • 3 чаши гореща вода
  • Мед, по желание
  1. Сложи в буркан или кана лимоновите резени, свежите листа от босилек и торбичките зелен чай.
  2. Сипи гореща вода и остави за 15 минути така. След това извади торбичките захар. 
  3. Сложи за 3-4 часа в хладилника, за да се изстуди напълно и да се освободи ароматът. 

 

Студен чай с кокос и лайм

  • 2 торбички черен чай 
  • 1/2 лайм, нарязан на тънко 
  • 3 чаши кокосова вода, затоплена 
  • Мед, по желание
  1. Сложи торбичките черен чай и нарязания лайм в буркан или кана
  2. Добави загрятата кокосова вода и остави за 15 минути, а след това извади торбичките.
  3. Сложи за 3-4 часа в хладилника, за да се изстуди напълно и да се освободи ароматът. 

Студен чай с праскова и джинджифил

  • 1 праскова , без костилка и нарязана 
  • 2 торбички зелен чай 
  • 4 „монети“ джинджифил 
  • 3 чаши гореща вода 
  • Мед, по желание
  1. Сложи парчетата от прасковата и торбичките зелен чай в буркан или кана
  2. Пъхни клечка за зъби през колелцата джинджифил, за да можеш да ги извадиш по-късно и ги пусни в съда.
  3. Сипи гореща вода и остави за 15 минути така. След това извади торбичките захар. 
  4. Сложи за 3-4 часа в хладилника, за да се изстуди напълно и да се освободи ароматът. 

Студен чай с боровинки и мента

  • 1/2  чаша боровинки 
  • 6  листа свежа мента 
  • 2  торбички зелен чай 
  • 3 чаши гореща вода
  • Мед, по желание
  1. Сложи боровинките, ментовите листа и торбичките зелен чай в буркана или каната
  2. Сипи гореща вода и остави за 15 минути така. След това извади торбичките захар. 
  3. Сложи за 3-4 часа в хладилника, за да се изстуди напълно и да се освободи ароматът. 

Ако имаш нужда от още свежи комбинации за летните дни, то тогава прочети нашата статия с био фреш комбинации.

  • Сподели: