Прасковата – сигурен знак,че лятото е тук

Прасковата като знак, че лятото е тук

Автор: Лора Миланова
15.07.2021

Не смятаме да те убеждаваме в ползите да се яде праскова през лятото. Ще сме малко по-практични и ще споделим от опит как да познаеш дали прасковата е узряла за ядене и разбира се, имаме рецепта за сорбе + една за смути.

Първо, ето няколко начина, по които да се ориентираш дали е узряла прасковата за ядене.

  • Има сладък аромат

Когато от прасковата се носи сладко ухание, е знак, че е готова за ядене. И съответно липсата на аромат, означава, че не е узряла. Има ли ухание, не можеш да устоиш!

  • Малко е омекнала

То е ясно, че когато е много твърда прасковата, значи е зелена. Изчакай, докато лекичко омекне, за целта я остави на стайна температура, а не в хладилника. 

  • Има точния цвят

Суровата праскова е зелена. Когато я оставиш на слънце, тя придобива жълт цвят и може вече да се яде. И зелена може, но няма да е сочна. 

  • Има точната форма

Да, прасковата си променя формата, докато зрее. Когато стане кръгла, вече е за ядене. 

Ето и как да се грижиш за прасковите вкъщи.

  • Внимавай с тях. Лесно се натъртват и изгниват. 
  • Ако ще ги чакаш да узреят, ги остави наредени на плот, без да се допират една до друга и легнали на страна, а не на поставени на дъното си. 
  • Ако искаш да забавиш узряването, просто ги сложи в хладилника, където могат да престоят максимум 5 дена. 
  • Казахме си достатъчно и сега е време за дегустация на две рецепти – прасковено сорбе и ретро домашно смути с праскови.

Ретро домашно смути с праскови

Лесно се прави, става за закуска, здравословно е и не на последно място е мноого вкусно. 

Опитай и ти!

Трябват ти:

  • 2 обелени и нарязани праскови. 
  • 1 банан, който прави сместа по-гъста. 
  • Мляко, което може да е кокосово а може и обикновено, краве мляко. 
  • Кисело мляко, за да стане смутито кремообразно и да има пробиотици. 
  • Мед – помага на прасковите да изразят вкуса си. 
  • Ванилия – само една щипка, ще направи чудеса. 
  • Канела и джинджифил на вкус.

Как се прави? Супер лесно!

Пусни всичко в блендера и преди сервиране охлади или добави натрошен лед. Не забравяй да украсиш с парче праскова, все пак това е толкова красив плод. 

А искаш ли нещо по-студено? Когато навън е жега, сорбе е отговорът. А в нашия случай – прасковеното сорбе. Заповядай една рецепта и не забравяй да почерпиш…ако остане.

Прасковено сорбе

Вкусно, свежо и полезно!

Съставките:
4 нарязани и обелени праскови )около 3 ½ чаши)
1 с.л мед
1 ч.л лимонов сок
¼ топла вода, ако е необходимо

Как да го направиш?

Нарежи прасковите на парчета и ги нареди в тава върху хартия за печене и остави във фризера за 4 часа или една нощ. След това ги изсипи в купа или блендер, пасирай заедно с меда и прясно изцедения лимонов сок.  Ако сместа стане много гъста, може да добавиш топла вода и да разбъркаш леко. 

Ако няма да го ядеш веднага, пресипи в съд, подходящ за фризер и замрази. Но най-вероятно ще направиш първото. 

А ако не ти се излиза в горещото време просто си поръчай плодове от Fruits4you. Те са свежи и пристигат при теб до обяд!

  • Сподели: