Сорбе

Автор: Лора Миланова
22.06.2020

Ако напишеш думата сорбе в Google, ще видиш, че това е плодов сок, смесен с вода и захар, след което замразен. С други думи е нещо като сладолед, но с превес на плодовете, а не толкова на сметаната или млякото. Извод – толкова по-добре. И ако за сладоледа си трябват повече умения и продукти, в това число мазнини, при сорбето няма много какво да объркаш. Без захар, обаче, не може, ако искаш да е много вкусно и ще трябва да я преглътнеш. Факт е, че от всеки плод можеш да го направиш, но определено летните подове са създадени за сорбе. Дори няма нужда от рецепта, с малко инструкции можеш да оставиш всичко на въображението си. Микс от ягоди и праскови? Лимон с водка? Мента и диня? Всеки плод може избухне в леден десерт и да украси масата ти.

Универсална работа

Плод + Захар = Сорбе

Сорбето е елементарна комбинация от свеж плод или сок със захар. Това е! Около един килограм плод е достатъчен за литър сорбе – това са около пет чаши, нарязан плод. Дали ще е малко повече или по-малко – няма значение, това не е точна наука. Пасираш плода, добавяш захар и ето я основата на сорбето. Най-лесният начин да добавиш захарта е като я преобразуваш в сироп. Прави се от равни части вода и захар, които можеш да кипнеш, за да стане по-бързо. Повечето летни плодове са много сладки и нямат нужда от много захар. Но имай предвид, че при замръзването сладките нюанси изчезват и затова е по-добре захарта да е повече.

Перфектното сорбе

Ролята на захарта в сорбето е по-голяма, тя не само е подсладител. Важна е и за текстурата. Ако е малко, сорбето ще стане на ледени късчета, ако е повече, ще стане лигаво.

Сорбе за всеки вкус

Наистина е много лесно да си направиш сорбе. Може да е един плод или комбинация от няколко. Сиропът също може да е креативен. Добави подправки или го смеси с ликьор, а за парти използвай алкохол.

От нас имаш рецепти за два вида – класическо с малини и лимоново. Заповядай и да не забравиш да почерпиш!

Малиново сорбе

Какво ни трябва?

200 г захар

½ кг малини

1 изцеден лимон

Как се прави?

Сложи захарта с 270мл вода в съд на котлона, на ниска степен и бъркай, докато се разтопи захарта. Увеличи степента на котлона за 5 минути или докато течността стане на сироп. Остави настрани да изстине.

Сложи малините и лимоновия сок в блендер и пасирай, докато стане гладка смес. Прецеди, за да се махнат семките. Добави сиропа и сложи във вризера.

Замрази за 2 часа, като на всеки 30 минути разбърквай, за да разбиеш образувалите се кристали.

Така полученото сорбе можеш дълго време да сервираш, гарнирано със свежи малини или сметана.  

Лимоново сорбе 

Какво ни трябва?

2 ч вода

2 ч захар

2 ч прясно изцеден лимонов сок

2 л настъргана лимонова кора

Как се прави?

В малък съд се загряват водата и захарта на средна температура и се оставят да кипнат около 1 минута. Махат се от котлона и се оставят да изстинат. Изсипва се лимоновият сок и настърганата кора, след което се слага в съд и във фризера. Най-добре е съдът да е метален, разбърква се на всеки 30 минути, 3 часа, за да не се образува лед в сорбето.

Разбира се, може да се използва и уред за правене на сладолед, но без него е по-приятно и вкусно.

  • Сподели: