Динята

Автор: Лора Миланова
27.07.2020

Може динята да не е много ароматна (нали всички сме съгласни?), но за сметка на това е по-сочна от всички познати ни плодове. Сиропът и е освежаващ и може да те хидратира в големите жеги. От кората ѝ може да се прави туршия, семките ѝ са вкусни печени, а по стара българска традиция някои добавят сирене, когато я ядат. Изобщо, това е един мултифункционален плод, който заслужава цялото ни внимание. 

В тези модерни дни можем да намерим диня по всяко време на  годината, но най-хубава е от юли до август – тогава е гарантирано сладка, а и точно в тези месеци имаме най-много нужда от такава храна, която ни доставя повече хидратация, отколкото въглехидрати. 

Как да изберем сладка диня?

Този въпрос е много сложен. Има хора, които изпълняват някакви ритуали, почукват по кората ѝ, прехвърлят я от ръка на ръка и я мерят на око. Може и да има сред тях познавачи, но в повечето случаи, дали динята ще е сладка и сочна, зависи от това кога е откъсната, разбирай, дали е узряла. Така че, залагаме на метода „проба-грешка“. Ако е нарязана на половина или четвъртина, тогава вече можем да се ориентираме по семките – колкото са по-черни, толкова по-добре. Не е добре и да е презряла, затова, ако е напукана, не я взимай.

Как да я нарежеш?

Режеш наполовина, на която страна искаш – тук няма правило, не е задължително да минава разрезът от дръжката към основата. След това с лъжица изгребваш по-меката част със семената и останалото нарязваш на парчета.

Как да я съхраняваш?

Ако може да се събере, в хладилника, където може да стои до една седмица. Или в най-студеното място, което намериш. Когато е нарязана, задължително трябва да е в хладилника и завита с прозрачно фолио. По този начин издържа до 3 дена, не че някой чака толкова, за да я изяде. 

Динята е много подходяща за плодова салата, а и за фрешове. Но основно се яде на парчета и винаги с голямо желание.

И след като на няколко пъти споменахме, че динята хидратира, ето и най-лесният път това да стане.

Лимонада от диня

Продуктите

1 голяма или 2 малки дини

250 мл фреш от лимон

100 гр кафява захар

1 л бутилка с газирана вода

1 лайм, нарязан

Няколко листа мента

Натрошен лед

Как се прави

Изрежи вътрешността на динята, като внимателно отстрани семките. Сложи всичко в блендера (ако трябва на няколко пъти) и добави лимоновия сок и захарта. Добави газираната вода. Когато сервираш, добави лайм и лист от мента. Не забравяй леда, който може да седи отстрани и всеки да си сипва по желание.

Всичко това може да направиш в самата диня, като не я разрязваш на две, а и махнеш само „капачето“, издълбаеш месестата част, за да оформиш от самата диня съда, в който да изсипеш лимонадата.

  • Сподели: